Žurnāla 11. numurs ir klāt!

Žurnāla 11. numurs ir klāt!

Ir ataulekšojis, atrāpojis, atlidojis un atlīdis literatūras žurnāla “Strāva” 11. numurs! Tēma – dzīvnieki.
Numurā lasāms fragments no izcilās modernisma rakstnieces Virdžīnijas Vulfas grāmatas “Flašs” Ievas Melgalves tulkojumā, 16. gadsimta humānista Daniela Hermaņa poēmas “Baisais dzemdējums” fragmenti Lauras Kreigeres-Liepiņas tulkojumā un Ojāra Lāma atdzejojumā, tos papildina komentāri un attēli. Īpaši šim numuram tapis dzejas cikls “Bestiārijs Latvija”, kurā apvienojas 7 mūsdienu dzejnieki (Roberts Vilsons, Anna Auziņa, Anna Belkovska, Herta He, Aleksandrs Barons Alise Bogdanova, Kārlis Vērdiņš), kas katrs izvēlējušies kādu dzīvnieku, par kuru domāt dzejas valodā. Kritiķe Anda Baklāne ir numuram izstrādājusi rakstu par dzīvniekiem veltītajām metaforām latviešu dzejā, tāpat piedāvājam ieskatu drīzumā gaidāmajā pētnieces Daces Bulas (Dace Bula) monogrāfijā “Literārās dabkultūras: Regīnas Ezeras zooproza ekokritiskā lasījumā”, kas aizsāks sēriju “Tuvlasījumi”, ko izdos LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgāds. Autobiogrāfiju konkursa darbus šajā numurā pārstāv Māra Ulme, prozu – Baņuta Rubess (Daces Strelēvicas-Ošiņas tulkojumā), Ieva Melgalve un Rvīns Varde. Numurā iekļauts angļu romantiķa Lorda Bairona veltījums sunim Bocmanim, kas atdzejots, sadarbojoties numura galvenajam redaktoram ar Kultūras akadēmijas Akadēmiskās bakalaura studiju programmas “Mākslas” Kultūras un mākslu studiju apakšprogrammas 2. kursu.
Simonas Šūmanes ilustrācijas veidotas kā mūsdienīga variācija par dzīvnieku margināliju tēmu, pievēršoties diviem varoņiem – kaķiem Zibsnim un Miglai.
Redaktora slejā Ivars Šteinbergs raksta: “Uztvert dzīvniekus ne kā “dzīvniekus”, bet kā dzīvos citus, kā atšķirīgas temporalitātes, nozīmē spert soli pretī tam, ko varētu dēvēt par ekoloģisku apzinātību. Atzīt, dziļi atzīt, ka eksistē būtnes, kas neesi tu un ar kurām tu līdzāspastāvi, ir mērķis, uz kuru skubina gan dzīvnieku studiju pētnieki, gan ikviens, kas vēlas, mēģina vai mācās saprast, ko 21. gadsimta trešajā desmitgadē nozīmē būt labam cilvēkam.”
Šā gada 1. jūlijā izziņosim īpašu labdarības akciju, kuras ietvaros būs iespēja klausīties dzeju pa telefonu; numura prezentācija plānota 13. jūlijā Rīgas Zoodārzā.
Numura galvenais redaktors – Ivars Šteinbergs, ilustrāciju autore – Simona Šūmane, dizains – Anete Krūmiņa.
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.